fbpx
Úterý, 7 dubna, 2020
- Reklama -
Domů Retail Umělá inteligence asistuje při vaření. Snižuje plýtvání potravinami

Umělá inteligence asistuje při vaření. Snižuje plýtvání potravinami

Umělá inteligence pomáhá už i v kuchyni. Na základě rozpoznání obrazu a díky  strojovému učení si tak každý může vytvořit pokrm z ingrediencí, které má doma. Navíc s přihlédnutím k vlastním chuťovým a nutričním preferencím. Umělá inteligence také pomáhá výrobcům vytvářet nové chutě.

Autoři nových technologií a aplikací slibují konec prázdného zírání do lednic, vyhledávání a přípravy nefunkčních receptů. Strojové učení využívá v gastronomii kombinaci algoritmů, statistik a rozpoznání obrazu pro generování chutných receptů a prohlubuje tak vlastní znalosti o jídlech. “Těm, co jsou unaveni stále stejnými recepty, přináší moderní aplikace možnost obohatit jídelníček a zkusit něco nového a kreativního. Lidé uspoří čas a peníze, ve finále také šetří potravinami,” slibuje autorka Kelly Xie ze serveru Synced, který přináší pravidelné informace ze světa průmyslu a umělé inteligence. 

Umělá inteligence v kuchařské praxi

Facebook vyvinul aplikaci, využívající strojové učení, která sestaví recept a postup přípravy podle fotografie pokrmu. “Software má schopnost identifikovat jednotlivé ingredience na základě fotografie. Poté podle vizuální podoby hotového jídla a zvolených ingrediencí navrhne postup přípravy daného pokrmu,” vysvětluje Kelly Xie. Software se učil na datové sadě Recipe1M, největší databázi receptů na světě obsahující přes 13 milionů obrázků jídel.  

Gastroaplikace si rozumí se zdravím i dalšími technologiemi

Máte doma brokolici, hrášek, čočku a zdá se vám, že z toho nemáte co uvařit. S párováním jídla pomocí umělé inteligence pracuje Plant Jammer, který poradí, co se k čemu hodí, které ingredience lze spárovat. Uživatel si navíc může vybrat, jak by výsledný pokrm měl vypadat, jestli křupavý, sladký, kořeněný, slaný a podobně. Aplikace také počítá s informacemi o uživateli, zda je vegan či vegetarián, má alergii na ořechy nebo mléko. V rámci generování receptu může uživatel uvést potraviny, které preferuje a má rád, a naopak i ty, které má tzv. na blacklistu. Kuchařovi v průběhu přípravy receptu pomáhá s hodnocením výsledné chuti tzv. balancer, který mu včas poradí, zda daný recept bude nebo nebude fungovat.

Tým, který vyvinul Plant Jammer, založil svou aplikaci na dvou myšlenkách – rostlinném stravování, kde není jídlo průmyslově upravováno, a na šetření potravinami. Jeho snahou je navíc inspirovat uživatele k udržitelnému stravování.

S tím, co máte doma, můžete uvařit i pomocí Cheflingu. Tato aplikace umí navíc utvářet i nákupní seznam a pyšní se tím, že dokáže spolupracovat s drobnými domácími spotřebiči, například s ledničkou a troubou. Systém je kompatibilní i s Google Assistant a s hlasovým asistentem Alexa od Amazonu. 

- Reklama -

Kalifornský tým Cheflingu svou aplikaci popisuje jako chytrého osobního asistenta v kuchyni, který pomáhá s dennodenním vařením. V uživatelích podporuje chuť vařit vlastní jídla a užívat si čas s přáteli během jeho konzumace.

S novými chutěmi pomáhá také umělá inteligence od IBM a McCormick & Company

Umělá inteligence pomáhá výrobcům vyvíjet nové chutě potravin a pokrmů. “AI dokáže skládat chutě na základě dostatečného množství dat o jídle, která tvůrci sbírali několik desítek let. Kombinuje mimo jiné i historické recepty, potraviny v syrovém stavu, výsledky experimentů a spotřebitelských testů, tržní informace a podobně,” vysvětluje Kelly Xie.

Systém, který vznikl ve spolupráci s McCormick ONE AI system, využívá algoritmy a hluboké znalosti strojového učení tak, aby připravil receptury, které mají vyváženou chuť a vyhovují preferencím uživatelů. Kombinuje tak jednotlivé ingredience a výrobní postupy a vyvíjí nové příchutě. Už dnes ho navíc s úspěchem využívají v retailu a zákazníci jeho výsledky přijímají dobře.

Delicious aplikace mají své rezervy

Smart technologie a strojové učení mohou ušetřit spoustu času a peněz a pomoci uživatelům v kuchyni. Jejich tvůrci však sami přiznávají, že to, co dělá jídlo společenskou událostí, je jeho sdílení s ostatními, s přáteli a rodinou. Chytré aplikace tak mohou pomoci s přípravou receptu podle preferencí, ale nemohou vyjít vstříc všem. “Umělá inteligence nám přináší spoustu rad a také inspirace v kuchyni, ale jsou to lidé, kdo si ve finále nasadí klobouk šéfkuchaře a pokrm uvaří,” dodává Kelly Xie ze serveru Synced.

- Reklama -

Nejnovější

Karanténa ukazuje bankám, jak důležitá je digitalizace

0
Současná vádní nařízení nás nechávají po většinu času mezi čtyřmi zdmi našich domů. To, co jsme možná ještě byli zvyklí řešit osobně,...

Digitalizací proti plýtvání jídlem. Nesnězeno pomáhá strávníkům i restauracím

0
Šetřit jídlem, podpořit restaurace v době výjimečného stavu a pomoci potřebným. I to jsou vedlejší efekty digitalizace, s nimiž přišli tvůrci aplikace...

Na VŠE vzniklo MBA datové studium, jediné v Evropě. Poptávka po datově vzdělaných lidech převyšuje naše kapacity nejméně čtyřikrát, říká jeho garant Ota Novotný

0
Začali se nám ozývat manažeři z firem i naši vlastní absolventi, že by si chtěli doplnit datové vzdělání, vysvětluje vznik MBA datového...

Willi Song (šéf Huawei ČR): Ke komerčnímu využití sítí 6G nedojde dřív než za 10 let

0
Se šéfem Huawei ČR a SR Willim Songem jsme se bavili o byznysových dopadech obchodní války mezi USA a Čínou, o vlastním...

Produktivita zaměstnanců v době koronarize: Gartner radí zaměřit se na emoce

0
Udržet produktivitu zaměstnanců během karanténních opatření je těžší, než se zdá. Analytici z Gartner připravili šestero rad, jak zaměstnancům pomoci zvládnout emočně...